blogUE

Temat: moją karierę grzybiarza.
Dnia Mon, 08 Sep 2008 17:46:33 +0200, Ewa Pocierznicka napisał(a): |  Kurki są bezpieczne, trudno je z czymś pomylić, zwłaszcza że rosną w | charakterystycznych miejscach. Opieńki tym bardziej ;) Jak ...  Lisówka przynajmniej nie jest trująca.
Źródło: topranking.pl/1744/moja,kariere,grzybiarza.php



Temat: Grzyby zimowe - a ja się boję!
zjadłem kanie, co podobno sa trujace, bo z ogrodu i z naszego staroczeskiego Slaska... Forum Słowiańskie gg 1728585
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,309,54766949,54766949,Grzyby_zimowe_a_ja_sie_boje_.html


Temat: pieczarki marynowane jak z Polski:)
... Są smakowo specyficzne i o to w nich chodzi. Gdybyś na przykład nie obgotowała i przecedziła opieniek to masz problem. Bez tej obróbki są trujące. Przelanie zimną wodą zaś powoduje zatrzymanie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,57894977,57894977,pieczarki_marynowane_jak_z_Polski_.html


Temat: trujące ...
Jeśli chodzi o grzyby to bez obawy wiele jest trujących na surowo np. opieńka ale kto jada grzyby na surowo i ile trzeba ich zjeść? Obawiać się należy jedynie muchomora sromotnikowego i kilku pokrewnych gatunków(jadowity wiosenny porfirowy)Co więcej kilka gatunków muchomorów jest jadalnych i bardzo smacznych Spróbowanie trującej rośliny nie spowoduje nagłego zejścia jeśli tylko zachować ostrożność i nie przedawkować
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12381940,12381940,trujace_.html


Temat: pieczarka łąkowa
A to co wkleiłaś to wygląda na maślankę,może być łagodna,ale niewiele różni się od trującej(śmiertelnie!!!)więc nawet gdybym znalazła to bym jej nie zbierała bo ta pierwsza nie należy do najszlachetniejszych w smaku więc po co ryzyko.A opieńki,tak jak pisali poprzednicy mają na wierzchu drobne łuseczki no i chyba jeszcze za wcześnie.Pamiętam,że mój ojciec to zwlekał ogromne ich ilości już pod koniec sezonu.Nawet...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,51422,100050135,100050135,pieczarka_lakowa.html


Temat: Dzieńdoberki moje ostatnie...
Opieńka, no, oczywiście, że można utrwalić . Po pierwsze, zamarynować occie - jak zwykle. Po drugie, po obgotowaniu 5-10 min (koniecznie, nie obgotowana zawiera substancje trujące!!!) i wylaniu wody, pogotować w ... raz to zrobiłam - jak wszystkie grzyby twarde - gąski, kurki. Tu masz przepis (ten słowacki), wg którego kisiłam opieńki www.bio-forum.pl/messages/34/72.html. No i solić, ale tego to już nie robiłam, bo przed zastosowaniem takich grzybów w kuchni, trzeba je opłukać z tej soli, bo sa okropnie słone - kiedyś takie opieńki zrobił szwagier. Smacznego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,49573166,49573166,Dziendoberki_moje_ostatnie_.html


Temat: Dzieńdoberki jesienne:)
Hej, Wodniku Opieńki, pomimo, że jest grzybem dopuszczonym do obrotu, www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0178.htm nigdy jeszcze w "wolnej" sprzedaży nie widziałam. Trzeba zbierać samemu.Jest smaczna tylko w marynacie( po obgotowaniu przez 10 - 15 min., przepłukaniu i odlaniu wody, bo inaczej trująca)i - kiszona(kwaszona). W tej ostatniej postaci - zrobiłam raz. Strasznie pracochłonne.Tu stosowne przepisy: www.bio-forum.pl/messages/34/72.html www.potrawyregionalne.pl/259,przepisy_i_receptury.htm?action=more&id=512 A propos opieńki,to podobno jest ona największym organizmem żyjącym na Ziemi. Co prawda, nie nasza - miodowa, ale amerykańska opieńka ciemna - ale - zawsze to opieńka pl.wikipedia.org/wiki/Opie%C5%84ka_ciemna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,69465429,69465429,Dziendoberki_jesienne_.html


Temat: Gdzie na grzyby ?
kozaczki (niektóre spore), jakubki, sitaczki i opieńki (tych było nawet dużo). W międzyczasie zmokliśmy, zabładziliśmy, ale szczęsliwi powróciliśmy do domu z pełnym koszem. Własnie skończylismy je oprawiać. z grzybowym pozdrowieniem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,72,8412335,8412335,Gdzie_na_grzyby_.html


Temat: Rosna rydze....
smak,ze gorzkie to trujace,a niegorzkie sa bezpieczne!bzdura!!!!!!!!!!!!!!!! Generalnie w polsce zabija tylko muchomor sromotnikowy,reszta jest w miare bezpieczna,mozna miec nudnosci i pochorowac sie ale sie przezyje.A obgotowany "szatan" moze w ogole...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,131,30884457,30884457,Rosna_rydze_.html


Temat: opieńki i gulasz
Moje to były chyba miodowe.Smażyłam ok.15 minut wczoraj zjadłam i żyję.W atlasie grzybów znalazłam opis opieńki cesarskiej - może tę zbierała twoja mama.Występuje też opieńka trująca inaczej psia i ta nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86426818,86426818,opienki_i_gulasz.html


Temat: grzyby z lasu
opieńki przed smażeniem obgotowuje sie i wylewa śmierdzącą wode,surowe są lekko trujące,powodują tzw. rozstrój żołądka :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27986991,27986991,grzyby_z_lasu.html


Temat: Suszone smardze
Opieńki są lekko trujące ale po przegotowaniu już nie. Po za tym smardze są pod ścisłą ochroną w "Polszczi" - za każdą naszą granicą już nie.)))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,60178021,60178021,Suszone_smardze.html


Temat: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów
OPIEŃKA Opieńka miodowa (Armillaria mellea) – gatunek grzyba jadalnego. Występuje na znacznym obszarze Europy, na terenie całej Polski w lasach, rzadziej w ogrodach. * Opieńka miodowa jak i inne opieńki wywołuje opieńkową zgniliznę korzeni. Choroba ta szybko doprowadza młode drzewka do śmierci, natomiast starsze chorują latami. Korzenie i porażone części pnia ulegają zgniliźnie białej. * Surowe opieńki są w smaku początkowo łagodne, ... być mylony z trującą maślanką wiązkową oraz niejadalnym łuskwiakiem nastroszonym. Ciekawostki [edytuj] * Opieńka miodowa nocą świeci zielonkawym światłem. Zjawisko to należy tłumaczyć pewnymi reakcjami chemicznymi, zachodzącymi w trakcie oddychania komórek. ... żadnego związku ze strategią rozmnażania. Opieńka nie jest jedynym grzybem świecącym w ciemności – właściwość taką mają również Clitocybe illudens, Lactarius lampus i Omphalotus olearius[potrzebne źródło]. Wiele grzybów o tego rodzaju właściwościach rośnie w tropikach. * Opieńki wytwarzają charakterystyczne sznury grzybniowe (ryzomorfy), przerastające znaczne odległości w glebie i ściółce; pełnią one rolę narządów infekcyjnych, dokonując zakażenia korzeni drzew.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49353,99865704,99865704,Grzybobranie_kilka_slow_na_temat_grzybow.html


Temat: romantyczny watek Zenona S.
rozmarzony Zenon napisał: ...Wino z dzikiej rozy, stol w cieniu sadu, pyszne opienki, borowiki, kartacze i kiszka. _______________________ A wiesz Zenon, że opieńki może i smaczne, ale z lekka trujące są?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,52,23931410,23931410,romantyczny_watek_Zenona_S_.html